De meditatietechniek die je eerder had willen weten
17 september 2024 – door Renske
Grappig hoe dat werkt. Je wil meer rust, ontspanning en focus. Veel wetenschappelijke studies zeggen dat je dat creëert door te mediteren. Dus zoek je op hoe dat moet. Mediteren.
Je vindt stappenplannen. Technieken. Apps. Experts met tips.
Een rustig hoofd is je veel waard, dus je legt een maandelijks bedrag ervoor neer.
Zit netjes iedere dag klaar voor je meditatiemoment.
Volgt de technieken. De stappen. Je wil het goed doen, dus je volgt ze op de manier zoals je wordt verteld.
Het voelt als een to do’tje
Na een tijdje merk je iets bij jezelf.
Dat dagelijkse meditatiemoment voelt als een taak op je takenlijst. Als iets dat je moet doen. En dan ook nog eens als iets dat je goed moet doen.
Je hebt er immers geld voor betaald. Wil de streak in de app niet kwijt. De techniek toepassen zoals het hoort.
Je betrapt jezelf er zelfs op dat je de meditatie soms aan zet, zonder dat je het daadwerkelijk doet. Puur voor de streak.
…en zo wordt iets dat begon met als doel om meer rust en ontspanning te krijgen, een gewoonte die je juist spanning oplevert. Waar je over begint te piekeren (waarom lukt dit me nou weer niet?).
Een nieuwe manier
Enter Naval Ravikant. Een ondernemer en filosoof. Ik heb urenlang naar zijn podcasts geluisterd.
Naval kan je op veel manieren inspireren, maar ik wil het even hebben over zijn manier van mediteren. Hij heeft er geen naam voor, dus heb ik het maar zelf een naam gegeven: Navaltatie.
De instructies zijn heel simpel en zijn er eigenlijk niet. Het enige wat het inhoudt: ga ergens zitten met je ogen dicht in een comfortabele positie.
Make no effort for or against anything. Whatever happens, happens. Surrender to yourself in the moment. Resist nothing and reject nothing, including the urge to resist and reject.
Naval
Geen focus op je ademhaling. Geen gedachten die je negeert, voorbij laat gaan of opschrijft. Geen speciale ademtechnieken of zithoudingen. Gewoon zitten met je gedachten.
Meditation is not going through thoughts but rather letting thoughts go through you.
Naval
Navalrensitatie?
Eigenwijs als ik ben heb ik er toch een iets andere variant van gemaakt. Zo pak ik het aan en steel het gerust:
- Ik zet een lege Notion-pagina klaar op mijn laptop
- Ik zet een playlist op met natuurgeluiden
- Ik zet een stopwatch aan
- Ik ga zitten in een comfortabele positie (dus geen rare lotushoudingen) en doe m’n ogen dicht
- Ik laat mijn hoofd doen wat het wil doen en hou niks tegen. Met een soort nieuwsgierigheid kijk ik waar mijn brein mee komt.
- Als ik na een tijdje merk dat de gedachtenstoom stokt, breng ik de aandacht terug naar mijn lichaam, doe m’n ogen open en loop naar de laptop. Ik type het aantal minuten dat op de stopwatch staat bovenaan de pagina met de datum.
- Als er iets is wat ik eruit wil typen, dan type ik dat. Als er niks is, doe ik niks en klap ik de laptop weer dicht.
Ik kan me zo voorstellen dat je dit leest en in één van deze categorieën valt:
- Je dacht: ‘Een gedachtenstroom die stokt?!? Dat heb ik nooit!’ ? Well, dat dacht ik ook. Wat je gaat merken is dat het steeds een fractie minder wordt. Heel bijzonder is dat.
- Of je dacht: ‘Met nieuwsgierigheid kijken waar m’n brein mee komt? Lijkt me best confronterend!‘ ? Jep, dat is het af en toe ook. Maar dat is net als die bal die je onder water probeert te houden: als je ‘m loslaat komt hij harder terug en het kost ook energie om die bal steeds tegendruk te geven. Navaltaties bij de start helpen je om met die ballen om te gaan en hoe vaker je het doet, hoe meer je voorkomt dat er ballen bij komen.
- Of je dacht: ‘Ehm, dat lijkt me nogal saai’ ? Kan best zijn dat het even duurt voordat de gedachten komen, maar ik vertel je nu alvast: dat brein van jou gaat iets produceren wat je niet had zien aankomen.
De bonus die het mij oplevert
Navaltatie is voor mij en mijn hoofd met een eeuwige stroom ideeën (lees: categorie 1) een heerlijke gewoonte geworden die me oprecht meer rust geeft. Bovendien heeft het me een bonus opgeleverd: ik vind het fijner om in mijn eigen gezelschap te zijn. Want je kunt veel (proberen te) vermijden of uit de weg gaan, maar je brein is er altijd.
The ability to be content and at peace, by yourself, is freedom.
Naval
Als je dit ook gaat proberen: laat me weten wat het met jou doet (DM me op Instagram of LinkedIn). Ben heel benieuwd.