Wauw, je hebt een hele fijne planner voor meer focus en cosiness!
Op deze pagina vind je tips en voorbeelden voor ontspannen (focus)momenten die passen bij jou
Tips en voorbeelden in drie delen
Met behulp van de planner kun je je tijd op een prettige manier verdelen over 3 momenten:
Focus
Momenten waarop je in focusmodus doet wat je moet en wil doen
Hier gebruik je de oranjebruine focusvakjes voor in de planner
Vlinder
Tijd waarin je relatief makkelijke (routine) klusjes afvinkt
Dit schrijf je in de witte to do blokken onderaan iedere dag
Self care
Heerlijke rustmomenten waar je volledig van geniet
Daarvoor gebruik je de grijze blokken voor self care en cosy moments
Natuurlijk heb je ook verplichtingen op een specifieke tijd en datum, zoals afspraken en vergaderingen.
Gebruik de weekagenda voor deze vaste ‘rotsen’, zodat de overige drie momenten als een rivier daaromheen kunnen stromen.
Tips voor focusmomenten
Focusmomenten vormen het fundament van jouw focusformule. Door ze te benutten op jouw manier, creëer je meer waarde voor jezelf én meer tijd voor self care en cosiness💫
Focusmomenten zijn de geplande momenten waarop je je aandacht en mentale energie op één taak of activiteit richt
🟡Kies momenten waarvan je weet dat de kans groot is dat je de juiste focus kunt vinden, bijvoorbeeld omdat je op dat moment van de dag vaak de meeste energie hebt of er weinig afleidingsprikkels zijn.
🟡Kies taken die, wanneer je erover nadenkt dat ze zijn afgevinkt, je direct een gevoel van voldoening en/of opluchting geven. Bijvoorbeeld taken die je best lastig vindt of die je regelmatig voor je uit schuift.
🟡Hou bij de lengte van een focusmoment rekening met jouw huidige focusspier. Als je nu ongeveer een half uur aaneengesloten kunt focussen; verleng het dan met maximaal een paar minuten, zonder jezelf te forceren.
Maak van een focusmoment een fijn, uniek ritueel. Steek bijvoorbeeld tijdens ieder focusmoment een bepaalde (geur)kaars aan of drink uit een bepaalde mok die je fijn vindt, zoals deze.
Onderzoek laat zien dat een ritueel de drempel verlaagt om te beginnen én het geeft meer betekenis aan het moment zelf, waardoor het gevoel van voldoening groter wordt.
Tips voor vlindermomenten
Vlindermomenten zijn de perfecte momenten om klusjes te doen die je gemakkelijk afvinkt, maar die alsnog waarde toevoegen en fijn zijn om weg te werken💫
Tijdens vlindermomenten pak je relatief makkelijke klusjes op waarvoor je minder mentale inspanning nodig hebt
🟡Herken de momenten waarop je vlinderklusjes kunt afvinken, bijvoorbeeld een half uurtje tussen twee afspraken, als je energie aan de lage kant is (#lunchdip) of als je merkt dat je snel raakt afgeleid.
🟡Koppel gelijksoortige vlindertaken zo veel mogelijk aan elkaar. Verwerk bijvoorbeeld tijdens een vlindermoment al je e-mails, gebruik een ander vlindermoment voor administratieve klusjes en bundel het lezen van nieuwsbrieven voor een derde vlindermoment.
Vul je vlindermoment op met goede prikkels. Ieder brein is nieuwsgierig en houdt van nieuwe input. Zet daarom tijdens vlindermomenten muziek op dat iets meer prikkelt, zoals deze playlist of verhoog je werktempo een beetje.
Dat werkt zo: als je jouw brein tijdens een routine-vlindertaak onvoldoende stimuleert, gaat het zelf op zoek en betrap je jezelf erop dat je bijvoorbeeld je favoriete app erbij hebt gepakt.
EXTRA: slimme tips voor apps, tools en websites
Meer weten weten over hoe je makkelijker in focusmodus komt, de onrust in je hoofd kalmeert en de regie (terug)pakt op waar jouw aandacht naartoe gaat?
Ik ben Renske en ik verzamel en experimenteer als psycholoog en gedragswetenschapper al jarenlang met ontspannen productiviteit.
In een overzichtelijke menukaart heb ik de allerbeste tips voor je op een rijtje gezet. Vul snel je gegevens in en je hebt ‘m binnen een minuut in je inbox!
Tips voor self care momenten
Self care en cosy momenten zijn helemaal voor jou en wat jij nodig hebt om te ontspannen en op te laden💫
Tijdens self care momenten kies je volledig voor rust en ontspanning
🟡Herken de signalen van jouw lijf en brein dat je rust nodig hebt. Je spant bijvoorbeeld je kaken aan of trekt je schouders omhoog, je kunt moeilijk stil zitten of makkelijke taken voelen groter dan ze eigenlijk zijn.
🟡Vermijd nieuwe prikkels zo veel mogelijk. Jouw brein snapt namelijk het onderscheid niet tussen werken en nieuwsberichten lezen. Ga bijvoorbeeld fijn naar buiten staren met een kop thee of doe een dutje.
🟡Laat los dat (ook) je pauzes nuttig moeten zijn. Je hoeft geen stappen te tellen, je meditatiestreak vast te houden of een interessant boek te lezen. Je mag lekker lanterfanten en gewoon doen waar je zin in hebt 🙂
Wat jou oplaadt is heel persoonlijk. Je denkt misschien als eerste aan op de bank hangen met een serie (hou ik ook van!), maar als je veel binnen achter je laptop zit, dan laadt je waarschijnlijk veel beter op door buiten een rustige wandeling te maken.
Rust en slaap zijn niet hetzelfde. Probeer ook gedurende de dag je af te vragen waardoor jouw batterij leegloopt. Dat kan ook komen door harde geluiden bijvoorbeeld of doordat je hoofd (te) vol zit.
Beweeg mee met de seizoenen
Neem meer ruimte voor self care in de winter en lift mee op de energie van de lente
Reflectie
Neem een heerlijk moment aan het einde van iedere maand waarop je terugblikt op jouw focus, vlinder en self care momenten💫
Tijdens een reflecteermoment blik je op een warme manier terug op je ervaringen en geef je ruimte aan (onverwachte) ontdekkingen
🟡Merk op als je iets (onverwachts) bij jezelf ontdekt en schrijf het in het blokje evaluation. Bijvoorbeeld wanneer je een extra fijn focusmoment hebt beleefd en inzag welke elementen dit mogelijk maakten.
🟡Maak er een ritueel van waar je naar uitkijkt. Ga bijvoorbeeld in je favoriete stoel of koffietentje zitten, gebruik die ene fijne pen en eet er iets lekkers bij.
🟡Blik op jouw manier vooruit op de komende maand. Heb je bijvoorbeeld meer self care nodig? Wat zou je meer of minder willen doen? Wat zegt je intuïtie?
Er zijn veel redenen waarom je focus kan schommelen. Wees daarom zacht voor jezelf als je opmerkt dat je minder hebt kunnen doen dan je wilde doen. Net zoals de natuur haar eigen ritme heeft, heb jij dat ook. Kijk met een nieuwsgierige blik; niets meer dan dat.
Jouw lichaam en brein reageren op factoren als nachtrust, het type werkomgeving en welke rustmomenten je kon nemen. Probeer patronen te herkennen en neem het mee in je reflectie.
Meer hulp nodig?